Hoe kom ik over liefdesverdriet heen?

Een relatiebreuk is pijnlijk, enorm pijnlijk. Misschien zag je het aankomen, misschien kwam het als donderslag bij heldere hemel. Wat je je nu vooral afvraagt is “hoe kom ik over liefdesverdriet heen?”  Het voelt alsof de zon nooit meer gaat schijnen, maar geloof het, dat gaat weer gebeuren. Gelukkig is er bewijs, zelfs wetenschappelijk onderbouwd, dat er meerdere manieren zijn om er zo snel mogelijk overheen te komen. 

  1. Praten over je emoties

Het liefst vergeet je je ex zo snel mogelijk, loop je het liefst zo ver mogelijk weg van je verdriet. Maar onderzoek wijst uit dat over je emoties praten juist helpt bij het herstel. Het zorgt er daarnaast ook voor dat je je minder eenzaam voelt en je zult alles sneller verwerken.

  1. No-contact rule

Ondanks dat praten over je emoties goed is, is het wel belangrijk alle lijntjes met je ex te verbreken. Uit onderzoek van de Universiteit van Groningen blijkt dat alles wat je aan je ex herinnert het verlangen juist meer aanwakkert. Ga daarom niet langs, bel hem niet of stuur haar geen bericht. Berg spullen op die je aan die persoon doen denken en vermijd plekken waar je ex vaak komt. 

  1. Luister naar treurige muziek

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek een sterk effect kan hebben op je stemming. Treurige muziek zorgt er bijvoorbeeld voor dat je rustig wordt en het kan je aan het huilen maken. Je hersenen verbinden zich aan de tekst en de melodie van het lied en dit wekt emoties op. Het toelaten van emoties kan je juist helpen met het verwerken van verdriet, waarna je je weer wat beter zult voelen. 

  1. Zet de voordelen op papier

In een Amerikaans onderzoek moesten proefpersonen met een gebroken hart om de drie dagen achter elkaar een kwartier tot half uur de goede kanten van hun relatiebreuk opschrijven. De andere groep moest neutrale of negatieve gevolgen opschrijven. Wat bleek? De groep die over positieve gevolgen schreef had ook meer positieve gevoelens, zoals meer zelfvertrouwen en wijsheid, dan de controle groep. 

  1. Zorg goed voor jezelf

Juist nú is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ten eerste, eet gezond het liefst voedsel dat veel tryptofaan bevat, denk aan bananen, kwark, noten en bruine rijst. Tryptofaan stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Dit stofje is belangrijk voor een gevoel van zelfvertrouwen en ontspanning. Ga daarnaast sporten! Tijdens sporten wordt er endorfine aangemaakt, waardoor je minder sombere gevoelens zult hebben. Daarnaast neemt de hoeveelheid adrenaline wat af, wat een positief effect heeft op onrustige gevoelens. Tot slot, geef prioriteit aan goede slaap. Probeer minimaal 7 tot 8 uur per nacht te maken. 

  1. Time will heal

Het belangrijkste punt is wel dat je het de tijd geeft. Tijd heelt alle wonden, hoe cliché ook. Uit onderzoek is gebleken dat hoe langer het geleden is dat je relatie verbroken is, hoe beter jij met die emoties kunt omgaan. In een ander onderzoek gaven studenten kort na een heartbreak aan dat ze verwachten na 3 maanden nog steeds verdrietig te zijn. Maar fast forward naar 3 maanden later bleek dit erg mee te vallen. De meerderheid bleek alweer vol van het leven te genieten. Kortom, time will heal. 

  1. Zoek een nieuwe liefde of heb sex

Wanneer je jezelf wat tijd hebt gegeven, kun je weer opzoek gaan naar een nieuwe liefde. Uit onderzoek is gebleken dat mensen na een break-up gelukkiger zijn als ze met een ander persoon gaan daten, dan wanneer ze lang single blijven. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar daten kan wel helpen sneller over je ex heen te komen. Tot slot, tijdens vrijen maakt het lichaam hormonen oxytocine en vasopressine aan, waardoor je je gelukkiger voelt. 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search