Hoe gaan singles om met huidhonger?

Matchmaking bureau DTNG. schrijft in dit artikel over de gevolgen van huidhonger en hoe singles hiermee omgaan. 

We zitten ondertussen door het virus allemaal al bijna een jaar thuis. Ons leven is compleet veranderd en we missen contact. Een knuffel van een vriend of een schouderklopje van een collega, subtiele aanrakingen die in deze anderhalve-meter-samenleving verleden tijd zijn. Dat terwijl juist dié aanrakingen zo belangrijk voor ons zijn. Het gevolg is huidhonger. Maar hoe gaan singles om met dat gevoel?

Wat is huidhonger?

Huidhonger, een woord wat dat voorheen voornamelijk werd geassocieerd met eenzame ouderen maar waar iedereen tijdens een pandemie last van kan hebben. Maar wat is het precies? Huidhonger is eigenlijk een verschijnsel dat ontstaat als je lang niet bent aangeraakt en verlangt naar huidcontact. Een gebrek aan aanraking kan zorgen voor sombere gevoelens en na een tijd kan het gevoel ontstaan dat je je niet geliefd voelt. Meerdere studies beschrijven dat dit ook gepaard kan gaan met depressie, stress, eenzaamheid en angsten. Desastreuze gevolgen dus. 

Gebrek aan aanraking bij baby’s

Het mag wel duidelijk zijn dat de gevolgen van huidhonger erg groot kunnen zijn. Maar is dit ook te verklaren? Ja, dat is het. Fysieke aanrakingen zijn namelijk een primaire levensbehoefte waar we vanaf onze geboorte al behoefte aan hebben. Meerdere studies hebben hier onderzoek naar gedaan. En wat bleek? Als moeders te vroeg geboren baby’s op hun borst laten liggen daalt het sterftegetal met 36 procent. Een ander onderzoek toonde aan dat kinderen zich lichamelijk en emotioneel beter ontwikkelen als ze worden geknuffeld. Een ander hartverscheurend experiment van psycholoog Harlow toonde dit ook aan. In dit experiment werden babyaapjes in een kooi gezet met twee kunstapen: de ene van zachte stof, de andere van ijzerdraad. Beide kunstapen gaven melk, toch kozen de babyapen altijd voor de koestering van de zachte kunstapen. Na een tijd werd bij de zachte kunstaap de melk weggehaald. Dit deden de wetenschappers om te kijken of de babyaapjes voor voeding bij de andere kunstaap zouden gaan zitten. Echter, dit deden ze niet. Ze verkozen veiligheid over honger. 

Een aanraking verbindt

Van kleins af aan hebben we dus behoefte aan geborgenheid en aanraking. Ook op latere leeftijd hebben aanrakingen een positief effect. Zo verlaagt het je cortisolwaarden en daarmee je stressniveau. Daarnaast is het een belangrijke manier om ons met elkaar te verbinden. Een goed geplaatste aanraking stimuleert vertrouwen en samenwerking en geeft blijk van dankbaarheid en sympathie.

Maar hoe nu tijdens een pandemie?

We hebben allemaal behoefte aan aanraking, maar waar mensen in relaties dit nog kunnen zoeken bij hun partner, is dit voor singles een stuk lastiger. Voorheen kon men deze aanraking nog wel vinden op werk, feestjes en borrels. Maar ook dat kan nu niet meer. Het gevolg? Singles gaan massaal daten. Sinds de lockdown zien wij, bij DTNG. bijvoorbeeld, een sterke stijging in het aantal aanmeldingen. Verder merken wij dat 80 procent van de klanten op een vervolgdate gaat. Dat getal is een stuk hoger dan voorheen. Waar mensen eerst (zeer) kritisch waren over lengte, looks en intellect, kijken ze nu naar het hele plaatje. Heb jij behoefte aan contact en ben je single? Ons advies: ga erop uit en maak samen een gezellige wandeling!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search