Communicatie & Relaties

Veel relaties stranden omdat er wel liefde is maar geen communicatie. Elkaar niet begrijpen, zeker als het om essentiële zaken gaat, kan een blokkade opleveren. Een blokkade met grote gevolgen.

Hoe kun je elkaar laten weten wat je voelt en denkt en de ander laten weten dat je om hem/haar geeft? Hoe weet je of iemand qua communicatie bij je past?

Zaken die de liefde extra ingewikkeld maken. Er zijn vele manieren om te communiceren, zeker in relaties. In deze blog meer over liefdes-talen.

Communicatie als je elkaar beter wilt leren kennen.

Wanneer twee mensen elkaar aardig vinden en er een bepaalde aantrekkingskracht is, wil dat nog niet zeggen dat je samen goed kunt communiceren en elkaar aanvoelt. In deze verkenningsperiode is het vooral belangrijk om open te zijn en goed uit te leggen wat je bedoelt. Miscommunicatie is er zo. Duidelijkheid, openheid, complimenten, aandacht, goed luisteren, het zijn zaken die het verschil uit kunnen maken in de periode dat je elkaar probeert te leren kennen. Als er geen aantrekkingskracht, communicatie en aandacht is, heeft een date of kennismakingsperiode geen kans van slagen. 

Als je een relatie met iemand hebt

Niet alleen voor maar vooral ook tijdens de relatie is communicatie super belangrijk. Communicatie is niet alleen verbaal maar vooral ook lichaamstaal, aanraking en lief zijn voor elkaar. Positieve woorden en aandacht voor de ander helpen de band te versterken en helpen de liefde in al haar vormen. In een relatie moet je iedere dag aandacht voor elkaar hebben en heb je voortdurend bevestiging nodig. Een bosje bloemen, cadeautje of avondje theater of bioscoop is leuk maar als je samen niet over gevoelens, kinderen of familie kunt praten, kan er toch een leegte, een blokkade ontstaan. Zelfs als de seks meer dan goed is, kan een gebrek aan echte communicatie een onoverkomelijke blokkade betekenen. 

Knuffelen is gezond

Liefdevolle aanrakingen zijn niet alleen fijn, maar ook gezond. Ze blijken een goed medicijn tegen zowel fysieke als geestelijke klachten en geven een goed gevoel. Het vermindert stress en geeft een rustig, relaxed gevoel, werkt ook als pijnstiller en bevordert genezing en groei. Het vergroot je vermogen om te leren en maakt je socialer, vriendelijker, minder agressief en liefdevoller. Bovendien heeft het geen enkele negatieve bijwerking en is het honderd procent natuurlijk.

Knuffelen, aanraking en levenservaring

Zeker bij 40 plussers kan knuffelen belangrijker zijn dan het vrijen met elkaar. Knuffelen is een vorm van communicatie die verbindt en bevestigt. Het is de ultieme manier om te “zeggen” dat je iemand lief vindt. Ook al zeg je 100 keer dat je van iemand houdt, houden van zonder knuffelen en echte aanraking, is als een glas dat leeg is en leeg blijft.

Ook al is je partner aardig en hulpvaardig, een relatie zonder liefdevolle aanraking is gedoemd te mislukken.

De liefdes communicatie is ingewikkeld en niet met woorden vast te leggen. Ieder mens en iedere relatie is anders. Alleenstaande 40 en 50 plussers hebben echter één ding gemeen; levenservaring… Je hebt veel levenservaring, je weet heel snel of iemand bij je past of niet. Dat is één van de voordelen van het ouder worden.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search