De paradox van de moderne zoektocht naar de liefde
Ga eens na hoe vaak je op een dag een keuze maakt. Het begint al bij je kleding en boterhambeleg. Maar tegenwoordig zijn er meer keuzes te maken. Veel meer. Van alle kanten worden er ontelbare keuzeopties naar ons hoofd geslingerd. Van verzekeraars tot studies, van Netflixseries tot supermarktaanbiedingen. Wat zou het dan fijn zijn als je je grote
liefde tegenkwam doordat jullie in de supermarkt tegelijkertijd naar die goede kaasaanbieding reikten. Jammer genoeg is dit zó’n romantisch beeld, dat het alleen in de meest zoetsappige romantische komedies gebeurt. Nee, in het moderne leven is ook de zoektocht naar de liefde moderner geworden. De populariteit van datingsites- en apps, en hiermee ook het aanbod, blijft maar groeien. Kies daar maar eens een goede uit. Waar de liefde vóór het onlinetijdperk wat meer toevallig was en afhankelijk van wie je tegenkwam, kun je nu jouw partner uit alle profielen kiezen. Kunnen we al die keuzes wel aan?
Eigenlijk niet, zegt psycholoog Barry Schwartz. Kiezen bij oneindige keuzes werkt verlammend en is uitputtend voor je hersenen. Dit komt doordat we op zoek zijn naar de allerbeste optie. Dat maakt ons ongelukkig. Want wat is de allerbeste optie? Uit onderzoek van Universiteit Tilburg blijkt dat mensen kritischer worden door de vele keuzes. Hoe meer (dating)profielen mensen te zien kregen, hoe minder ze geneigd waren mensen een kans te geven. Mensen worden pessimistisch en minder snel tevreden door die overdaad aan keuzemogelijkheden. Evolutionair gezien hebben we nog nooit uit zoveel verschillende potentiële partners kunnen kiezen. Logisch dat we hier psychologisch niet op voorbereid zijn. We raken overweldigd en sluiten ons af. Er zijn meer keuzemogelijkheden dan ooit, maar het aantal singles stijgt. De paradox van de moderne liefdesqueste.
Het is misschien wel de belangrijkste en moeilijkste keuze die je moet maken. Hoe kies je een partner? Als je het singles vraagt, zullen veel van hen geneigd zijn een checklist van hun ideale man of vrouw op te noemen. Dit lijstje is makkelijk af te vinken op een eerste date. Maar dit maakt de keuze niet beter. Integendeel. Volgens experts kun je je beter richten op wat je in een relatie zoekt, in plaats van op wat je in een partner zoekt. Je richten op relatiewaarden in plaats van partnercriteria. Maar omdat dit minder concreet is, en het moeilijk is erachter te komen wat je écht wil, is dit niet zo makkelijk.
De zoektocht kiezen, weten wat je zoekt, erop vertrouwen dat je niet wordt belazerd, geen “vleeskeuring-gevoel” en weten waar je aan toe bent: het is bijna onmogelijk in al het geweld van het internetdaten. Relatiebemiddeling heeft, ten opzichte van datingsites, hierin grote voordelen. Bij een relatiebemiddelingsbureau word je bijgestaan door een professioneel bemiddelaar die je helpt erachter te komen waar je nou eigenlijk naar op zoek bent. Profielen zijn niet publiekelijk zichtbaar en iedereen begint met een uitgebreid intakegesprek. Zo weet je zeker dat er alleen serieuze mensen staan ingeschreven. Een persoonlijke benadering
staat centraal. Wat is tenslotte persoonlijker dan de liefde? En in de liefde is er al onzekerheid genoeg. Evenals onduidelijkheid. Daarom kun je bij PartnerSelect beginnen met een slagingskanstest. Zo weet je waar je aan toe bent en waar je aan begint.
Je moet je volledig kunnen richten op de liefde. Dat is al moeilijk genoeg. Daarom is de bemiddeling bij PartnerSelect maandelijks opzegbaar. Het beklemmende gevoel ergens aan vast te zitten, kennen we allemaal. Als iemand om wat voor reden dan ook de bemiddeling (tijdelijk) wil stoppen, kan dat. Want alleen als je echt klaar bent voor de liefde, heeft het een kans. Of stel je voor dat de romantische kaasscène bij jou werkelijkheid is geworden..? Maar misschien wel het allerbelangrijkste van relatiebemiddeling: het stelt je in staat een keuze te maken. Professionele bemiddelaars doen de voorselectie, jij maakt de keuze. Zonder de overdaad en verlamming. Want het geluk kan pas beginnen nadat je een keuze hebt gemaakt.