Kerstdates

Vorige week flitste er op tv een trailer voorbij van het Britse programma First Dates. Een speciale kerstaflevering. Ik had het programma nooit eerder gezien en toen ik op dinsdagavond wat zat te zappen, was het programma net begonnen. Ik besloot het te kijken.

De opzet van het reality programma is simpel; Een restaurant opent haar deuren voor mensen waarvoor een blind date is geregeld. De gastheer en zijn team ontvangen hun datende gasten. Terwijl de mensen elkaar aan tafel leren kennen, rolt de camera.

Een programma als First Dates is eigenlijk ongezien en ongegeneerd meekijken tijdens een eerste date van twee volslagen vreemden. De stelletjes worden gekoppeld op basis van wederzijdse belangstellingen. Dat het restaurant in kerstsfeer is, geeft de ontmoeting een extra dimensie. “Miracles ‘appen”, zegt de gastheer met een flink Frans accent.

Het hele programma is doorregen van clichés als ‘wanneer je iemand in de ogen kijkt en je wordt verliefd, dan zal je steeds weer verliefd worden als je die ander aankijkt´ en ´Het is niet de kus, het is de knuffel waaraan je kan merken of het goed zit.´ (…) Geërgerd had ik bijna mijn tv uitgeschakeld.

Ed Sheeran- look-a- like Luke, had tijdens zijn afspraakjes al veel fouten gemaakt. Tenminste, dat zegt de voice-over. Hij zou bijvoorbeeld gezegd hebben dat hij als hobby ‘Netflix en chillen’ heeft. Het schijnt dat, als je dit tegen een vrouw zegt, het gelijk staat aan zeggen dat je seks met haar wilt. Luke wordt door deze ´onhandigheid´, ook wel one-date-Luke genoemd; het bleef meestal bij één date.

Zijn date van deze aflevering is wat giechelig en herkent Luke van eerdere afleveringen. Terwijl Luke vertelt dat het tussen zijn moeder en hem dikke mik is en zijn vader zijn beste vriend, blijft de vrouw stil en rommelt wat aan haar Christmas Cracker kroontje. Maakt Luke nou weer een ‘Netflix en chillen’ -achtige fout? Of is het pure ongemak? Inmiddels vrees ik voor een codetaal die ik nog niet ken.
Na het etentje worden de twee mensen gevraagd of ze nog eens zullen afspreken. Luke is verrast wanneer de vrouw met wie hij die avond een tafeltje deelde, te kennen geeft hem nog eens te willen zien. Of ze elkaar met kerst zullen zien? “Zal ik door de schoorsteen komen?” grapt Luke, de jonge vrouw giechelt goedkeurend als antwoord.

Mijn favoriet die avond is Louisa. Het is haar tweede date via het programma. Ze heeft een flink Brits accent en draagt een continu verbaasde uitdrukking op haar gezicht. Vlak voor ze haar nieuwe date, een Mariah Carey fan die op zoek is naar een vrouw met humor, ontmoet, zegt ze met een uitgestreken gezicht: “I’m ready to slay the man! I’m serious.” Louisa krijgt een opblaassneeuwman van haar date. Terwijl ze het ding opblaast zegt ze, met een schuin oog naar de serveerster: “Ik ben hier heel goed in!” De serveerster kijkt een beetje verbaasd en de man lacht nog harder.
Brandweerman Paul had al eens iemand gedatet via het programma en wees deze eerste dame af. Dit keer ontmoet hij Lauren. Lauren heeft een haat/liefdeverhouding met Tinder. (Grootste minpunt volgens haar: niemand denkt aan de toekomst. Zij wel, want zij is een romanticus.) De twee bleken elkaar al eerder gesproken te hebben via Tinder. Het bleef een hot item tijdens de date. Het stel gebruikte hun Tinder verleden te pas en te onpas om er elkaar ermee om de oren te slaan. Het plagen was blijkbaar liefdevol, want na het etentje zoenden de twee op het terras. En ze bleven zoenen.

Naast de blind dates, maakte het restaurant in deze aflevering, ook plaats voor oudgedienden. Stelletjes die elkaar hadden ontmoet in het First Date restaurant en die een stapje verder op het relatietrappetje waren. Zoals Dan en Adam, een soort ANWB-stelletje. Eenzelfde baard en beide in een foute kersttrui. Een verliefd stel; een identieke glimlach en continu starend in elkaars ogen. Ze leerden elkaar kennen tijdens het programma. “Is it love?”, wordt er gevraagd. “Oh yeah! And that freaked us out.”
De oudere, gepensioneerde man Billy, droomde over romantiek en werd wakker terwijl hij zijn kussen knuffelde. Hij ontmoette Sandra en zegt nu: “Ik weet niet of ik een betere vrouw kon kiezen.”
Noami ontmoette Jo. Het was Jo haar eerste date met een vrouw. Twee ontzettend knappe vrouwen die heel blij met elkaar zijn. ‘Wat willen jullie voor kerst?’, vroeg iemand insinuerend op romantiek. Jo antwoorde: “Ik wil een boor.”
De kers op deze mierzoete tv-taart is het huwelijksaanzoek van Scott aan Victoria. Drie weken na hun eerste date ging het stel samenwonen. Sindsdien zijn ze altijd samen. Allebei noemen ze hun eerste date ‘de beste date ever’. Tijdens deze date gaven ze zich beiden bloot en spraken over de toekomst en over het aantal kinderen dat ze wilden. Met een snoepring ging Scott op zijn knie en uiteraard riep Victoria dat ze wilde. Trouwen dus.

Genoeg zoetigheid voor mij. Ik sla All You Need Is Love over dit jaar. Mocht jij nu juist meer zin hebben om te gaan zwijmelen bij het liefdesleven van anderen? Er wordt nog een tweede kerstspecial First Dates uitgezonden tijdens de kerstdagen.

En voor nu: ‘Dating, it could be your dream gift or it could be a pair of socks.’

Goede feestdagen!

Henry

Recent Posts

Start typing and press Enter to search